Zsíros fejbőr, zsíros korpa kialakulása

Zsíros fejbőr

A fejbőr zsírosodásának kialakulását számos tényező válthatja ki, a helytelen táplálkozástól kezdve egészen a hormonális változásokig.
A faggyúmirigyek túltermelődésekor a hajhagymák is elzsírosodhatnak, ami miatt sokkal kevesebb tápanyagot képesek felvenni. Ez szintén hajhullást okozhat. A hajszálak könnyen zsírosodnak, szagosak és elnehezedettek lesznek. A kellemetlenségek mellett a zsíros haj komoly problémákat is okozhat pl.: gombásodás kialakulását, pH érték elmozdulását,  hajhullást, vagy fejbőr vékonyodását. Az oxigénterápia a faggyútermelés egyensúlyának visszaszerzését is elősegíti, így többé nem kell a kellemetlen tapintású, lelapuló hajtól tartani. Az oxigénterápia 100%-ban megszünteti a normálistól eltérő fejbőr zsírosodást. Van aki 1-2 naponta kénytelen megmosni a haját, a terápiát követően ez az idő 4-5 napra is kitolódhat.

Zsíros – korpás fejbőr

Jellemzője a megnövekedett faggyúkiválasztás, amely civilizációs megbetegedés: Egyik tünete a korpásodás. A bennünket érő mindennapi stresszhatások miatt szervezetünk hormon háztartása felborul. Ezzel egy időben növekszik a faggyútermelés is, ami a haj túlzott zsírosodásához vezet. A fokozódó faggyútermelődés miatt felgyorsul a sejtelhalás folyamata. A túltermelődött zsír összetapasztja a fejbőr elszarusodott sejtjeit, így azok nem peregnek ki a hajszálakból, hanem megragadnak a fejbőrön. Zsíros korpásodás során a felszaporodott korparéteg a zsírral keveredve eltömöríti a fejbőrt így megakadályozza, hogy levegőhöz jusson. Ilyenkor szükséges foglalkoznunk a korparéteg eltávolításával és a haj zsírosodásának megszüntetésével, mert a gyulladás és a hajhagymák megbetegedéséhez vezethet, aminek a következménye a hajhullás. Ezenkívül a korpa lehet különböző betegségek tünete is pl.: seborrhea vagy gombásodás okozta bőrelváltozás.

Seborrhea

A faggyúrétegen hamar megtapad a por és a piszok, rajta a baktériumok könnyebben szaporodnak el. A képződött faggyúréteg elzárhatja a faggyúmirigyek nyílásait, a hajhagymák idő előtt megbetegszenek és a faggyúelválasztódás fokozódásával – mivel a hajhagyma soha nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz – a hajhagymák sorvadásnak indulnak. A kóros zsírosodás miatt a beteg haj a beteg fejbőrből idő előtt kihullik, és a túlzott faggyútermelés nagymértékben gátolja a hajszálak növekedését is. A fokozott hajhullás hátterében bélbetegségeket vagy hormonális okokat is lehet találni.

A kiegyensúlyozott faggyúkiválasztást felboríthatják és megakadályozhatják bizonyos hormonális változások, a kor, a helytelen táplálkozás és a stressz. A zsírosodás oka lehet az anyagcsere-folyamatok felbomlása, feszült idegállapot, pszichikai és fizikai megterhelések, de akár a kémiai, mechanikai és környezeti hatások is felelősek lehetnek a túlzott faggyútermelésért.

Zsíros – korpás fejbőr tulajdonságai:

  • Gyakori hajmosásra van szükség. (1-2 naponta)
  • Zsíros tapintású – fénylő haj
  • Sárgás fehér, sárgás barna, gömbölyded alakú korpadarabok (nem hulló korpa)
  • Elnehezülő, gyulladt fejbőr
  • Kellemetlen, savas, zsíros szag
  • Elvékonyodó hajszálak, hajhullás
  • Száraz, porózus hajvégek
zsíros fejbőr
zsíros fejbőr

Nézd meg oxigénterápiás eredményeinket, kövess minket: 

facebook
instagram