Vegán, bio, natúr kozmetikum – mit fednek pontosan ezek a minősítések?

Vegán, bio, natúr kozmetikum – mit fednek pontosan ezek a minősítések?

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bio, vegán és natúr kozmetikum. Manapság ma már a legtöbb drogéria polcain is megtalálhatóak a különféle természetes krémek és szépségápolási szerek, azonban sokak számára még mindig kérdés, mi a különbség a három fogalom között. Cikkünkben segítünk megválaszolni ezt a kérdést; lássuk, mit jelent, ha egy termék a natúr, a bio vagy a vegán minősítést képviseli! 

Mitől natúr a kozmetikum? 

A natúr kozmetikum fő tulajdonsága, hogy előállításához csak természetes eredetű alapanyagokat használnak. Eszerint tehát nem tartalmaznak mesterséges adalék-, illat-, és színanyagokat. Legfőbb alapanyagai a zöldség és gyümölcskivonatok, gyógynövények, fűszernövények, illóolajok és növényi olajok. Fontos leszögezni, hogy a natúr kozmetikum nem egyenlő a vegán kozmetikumokkal, hiszen állati eredetű anyagokat is tartalmazhat, mint például méhviasz vagy kecsketej.  

Ahhoz, hogy egy kozmetikum natúr minősítés kaphasson, komoly előírásoknak és szabályoknak kell megfelelnie. Nem lehet benne például szilikon, paraffin vagy mesterséges emulgálószer, illetve szintetikus kémiai anyagoktól is mentesnek kell lennie. 

Mivel a natúr kozmetikumok nem tartalmazhatnak mesterséges tartósítószereket (parabént), illetve összetevőik is sokkal romlandóbbak, az efféle krémek szavatossági ideje hamarabb lejár. Egy natúr kozmetikum esetében például grapefruitmag kivonatot használnak tartósítószerként.  

A natúr kozmetikumok esetében több logóval is találkozhatsz, amelyek valamilyen szinten a természetes összetevőket és a káros anyagoktól mentes krémeket és szépségápolási szereket jelölik. A BDIH pecsétjét például a szintetikus zsíroktól és olajoktól mentes, míg a Demeter logóját a géntechnikával előállított anyagoktól mentes készítményeknél fogod megtalálni.  

Ma már nem csak a termékek, de a szolgáltatások esetében is érdemes utánaolvasni, hogy mennyire környezetbarát eljárásról van szó. Az Oxygeni Hair oxigénterápiás kezelés például 100%-ban kemikáliamentes, és termékeik is csak természetes hatóanyagokat tartalmaznak.

Minden bio kozmetikum natúr, de nem minden natúr kozmetikum bio 

Bio kozmetikumok közé soroljuk azokat a szépségápolási szereket, amelyek esetében minden növényi összetevő bio minősítést kap. A bio kozmetikumok a legmagasabb fokú vegyszermentességet képviselik, tehát sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie, mint egy natúr kozmetikumnak

Egy ilyen készítmény esetében 95%-ban kell biogazdálkodásból származnia az alapanyagnak, és csupán 5%-ban rendelkezhet hagyományos növényi vagy állati eredetű összetétellel. Egy bio kozmetikum a hatóanyagokat többszörösen tudja a bőrbe juttatni, hiszen mindenféle mű és mesterséges anyagtól mentes.  

A bio kozmetikumok nem tartalmazhatnak szintetikus színezékeket, illatanyagokat, kőolaj- és alumíniumszármazékokat. Előállításuk során tilos a génmódosítással nyert összetevők használata és az állatkísérlet. Általában ezek a kozmetikumok zöld csomagolást kapnak és címkéjükön a bio felirat szerepel a könnyebb beazonosíthatóság érdekében. 

Vegán kozmetikumok: az állatok kihasználásának elutasítása 

A vegán kozmetikumok – javarészt – az állatkísérlet mentesen előállított és állati eredetű összetevőktől mentes krémeket és szépségápolási szereket jelölik. A natúr kozmetikumokhoz hasonlóan a vegán termékek sem tartalmaznak szintetikus anyagokat és tartósítószereket, és kizárólag növényi eredetű olajokból készülnek.  

Elkészítésük során a természetességet, naturalitást helyezik előtérbe, nem tartalmaznak méhviaszt, állati eredetű színezéket, zselét vagy lanolint (gyapjúzsírt). A vegán termékek organikusak és erőszakmentesek, sőt, sok esetben még ehetőek is, hiszen ökológiailag is a legszigorúbb feltételeknek felelnek meg. 

A vegán kozmetikumok kapcsán sok esetben találkozhatunk a cruelty-free kifejezéssel, ami az állatkísérlet-mentes termékeket jelöli. A legtöbb esetben ez és a vegán logó együtt jár, de nem minden esetben. Ha számodra fontos, hogy a termék ne csak vegán, de állatkísérlet-mentes is legyen, érdemes ellenőrizni a csomagolást. 

Amennyiben a címkén egy nyuszis logót találsz, az azt jelenti, hogy a termék forgalomba helyezését nem előzte meg állatkísérlet. A vegán minősítés kapcsán pedig több cég emblémájával is találkozhatsz. A The Vegan Society logója például egy napraforgót ábrázol, míg a Certified Vegan jelölése egy szívecskébe foglalt V betűt ábrázol. 

Az Oxygeni Hair filozófiája magában hordozza a természetességet, és céljai között szerepel a káros anyagoktól mentes készítmények és a környezetbarát termékek támogatása. Ha kíváncsi vagy, mi is az a Slow, Clean és Fresh életmód és kozmetikumok, olvasd el bejegyzésünket!

Összességében tehát a bio, vegán vagy natúr kozmetikum is megfelelő választás lehet, hiszen egyik irány sem tartalmaz a bőrre káros anyagokat, amik akár allergiás reakciókat is kiválthatnak. A természetes összetevőknek köszönhetően bőrünk ápolt és egészséges lesz, és ezek a kemikáliáktól mentes termékek a ráncok kialakulását sem gyorsítják meg. Nem utolsósorban pedig ezekkel a kozmetikumokkal nem csak magaddal, de bolygónkkal is jót tehetsz, hiszen a mesterséges összetevők nem csak ránk, de környezetünkre is negatív hatással lehetnek. 

Szerző: Giriti Petra

természetes hajápolás
természetes hajápolás

Related Posts