MÉREGTELENÍTÉS: TISZTÍTÓ KÚRA

A méregtelenítés manapság igencsak divatos fogalommá vált. Eszerint egy bizonyos időszakban, testünkben akár ételfogyasztási szokásaink, akár életmódunk miatt felgyűlnek a káros anyagok, amik „mérgezik a testünket”, ezáltal pedig megbetegedésekhez vezethetnek. Akik folyamatos egészségügyi problémákkal küzdenek, azoknak érdemes elgondolkozni az orvosi kivizsgálás mellett azon is, hogy megszabadítsák szervezetüket a káros anyagoktól tisztító kúra segítségével. Muszáj, hogy időnként megkönnyítsük a májunk és veséink dolgát és mi magunk is odafigyeljünk, miket viszünk be a szervezetünkbe.

Tisztító kúra az egyensúly visszaszerzéséért

A gyógyító erejű növények, gyógyfüvek hatása gyakorta jóval tartósabb, mint bizonyos nehezen feldolgozható kémiai „nagyágyúké”, még ha a növényi eredetű szerek lassabban fejtik is ki jótékony hatásukat. Ez azért van, mert a természetes gyógyeljárások egészen addig képesek segíteni a test öngyógyítását, ameddig egész szervezetünk egyensúlya helyre nem áll. Az ilyen méregtelenítő kúra – amelynek többek között elengedhetetlen része a friss levegőn való rendszeres mozgás – legalább három hétig tartson.

Mozgósítsuk testünk természetes erőit!

Ha jelenleg nem észleljük a salakanyag-lerakódás tüneteit, mint amilyen a bőr tisztátalansága, a levertség, a fertőzések iránti fogékonyság, a felfúvódás, a székrekedés, vagy az ízületi és izomfájdalmak, akkor is érdemes méregteleníteni. Miért is? A méregtelenítés a problémamegelőzés legjobb módszere!

Évente legalább egyszer érdemes elvégezni a „nagytakarítást”, azaz szervezetünket megtisztítjuk a felgyülemlett káros anyagoktól. Ebben a folyamatban az enyhe, lassan ható, természetes szerek lesznek leginkább segítségünkre.

Természetes méregtelenítés

Valójában mindegy, hogy természetes méregtelenítő kúránkat bőséges gyümölccsel és zöldséggel, ízletes gyógyteákkal avagy friss gyümölcslevek fogyasztásával indítjuk. A természet gyógyító erejének mindig is behozhatatlan előnye lesz a gyógyszeripar által gyártott termékekkel szemben, hiszen általa tulajdon testünk méregtelenítő funkcióit serkentjük természetes módon, anélkül, hogy mindazokkal a terhes mellékhatásokkal számolnunk kellene, amelyek a gyógyszerésznél vásárolt különböző vízhajtó és egyéb szerekkel okvetlenül együtt járnak.

tisztító kúra

Kipucolni a salakanyagot!

Olyan anyagcseretermékeket nevezünk salakanyagnak, amelyek a szervezet normális működése vagy túlterhelése mellett keletkeznek. Csak az egyoldalú vagy túlzásba vitt táplálkozás, a stressz és az ehhez csatlakozó alkohol- és nikotinfogyasztás, valamint a nem megfelelő tápanyagok idézik elő a salakanyagok elraktározódását, ami egyben méregezi a testet.

Ki kell tisztítani a testet, hogy megszabaduljon a szennyeződésektől, normalizálódjon az emésztés, az anyagcsere, és helyreálljon a lúgos egyensúly.
A tisztító kúra fajtái végtelenek, ezért mi most kiemelünk néhányat, amelyek nem csak egészségesek és szervezetednek tesznek jót, hanem közérzetednek is.

tisztító kúra

BÖJT

Idősebbek és fiatalabbak időről időre felfedezik a szervezet méregtelenítésének egyik ősi módját, a böjtöt. Mi több nem csakhogy felfedezik, de manapság egyre divatosabb léböjtöket tartani például.

Mit is jelent a böjt?

A böjt egy hosszabb időszakot jelöl, amíg a ember egy vagy több tápanyagot vagy élelmiszer-féleséget kerül: például nem fogyaszt semmiféle állati eredetű ételt. A böjtölésnek számtalan oka lehet, akár vallási vagy alternatív szemlélet. Elsőre nagyon jó ötletnek tűnhetnek a rövidebb, hosszabb ideig tartó böjtök, ugyanis gyorsak és a méregtelenítés után szuper egészséget ígérnek. Azonban a böjtnek megvan a veszélye is!

Semmiképpen nem szabad fejvesztve belevágni, mert akkor csak nagyobb gondot okozunk vele. Fontos, hogy alaposan utána olvassunk, illetve akár orvosi szakvéleményt is kikérjünk, mielőtt belevágnánk a böjtölésbe. Mindez azért fontos, mert a böjt nagy váltás a szervezetnek, és a kúra során olyan salakanyagok és méreganyagok szabadulnak fel és árasztják el testünket, aminek következtében olyan kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk, mint a depresszió, gennyes hólyagok, ekcémák, levertség. De ha helyesen csinálod, nem kell félned semmitől!

Böjtölj helyesen!

A böjtre nagyon alaposan fel kell készülni: már a kezdés előtt pár nappal kerüljük a nehéz, zsíros, olajos ételeket, csökkentsük az adagok mennyiségét és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását (ebbe nem csak a húsok tartoznak bele, hanem a tej- és a tojás alapú termékek is). A legjobb, ha kihagyjuk a húsféléket az étrendből, valamint növeljük a folyadékfogyasztást is. Este hat óra után már ne együnk, csak igyunk bőségesen.

Az egészséges böjt szakmai körökben elfogadott időtartama három egymást követő nap. Az egyhetes vagy ennél hosszabb étrendi megszorítás még egészséges embernek is csak szakember felügyelete mellett javasolt, mert a böjt hosszú távon nagyon megterhelő lehet a szervezetnek!

tisztító kúra

LÉBÖJT 

A háromnapos kúrák alatt tarthatunk léböjtöt. A léböjt minden szilárd és folyékony táplálékról való lemondást jelent. Ilyenkor általában csak tea, víz vagy gyümölcs/zöldséglevek a megengedettek.

A léböjt régi, jól bevált módszer az egész szervezet salaktalanítására és tehermentesítésére. A frissen préselt levek nem tartalmaznak fehérjét, zsírt és ballasztanyagot is csak keveset. Ez megnyugtatja az emésztést; szőlő- és gyümölcscukrot valamint vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít. Azoknak, akik hajlamosak a teltségérzésre, a hőre, a magas vérnyomásra és az igen erős aktivitásra, leginkább az 1-3 napos léböjt alapú tisztító kúra felel meg. Ez tehermentesíti az emésztőrendszert, megerősíti a szívet és szabályozza a magas vérnyomást. Felgyorsítja az anyagcseretermékek kiválasztását, előnyösen befolyásolja a gyulladásos folyamatokat, és csökkenti a testsúlyt.

Léböjt helyesen:

A léböjt során nagyon sok méreg szabadul fel szervezetünkben. Ha nem iszunk elég vizet és nem alkalmazunk beöntést, akkor szédülés, fejfájás és gyengeség jelzi ezt a problémát. A hideg típusnak, aki állandó fáradtsággal és más gyengeségi tünettel küzd, a nyers lé gyakran nehezen emészthető. A főzött zöldséglé – burgonya, répa, édeskömény gumó, cékla – jobbat tesz neki.

tisztító kúra

NYERS ÉTREND

A léböjt mellett kipróbálhatjuk a nyers étrendet is. A nyers étrendek sok élelmi rostot tartalmaznak, ezért serkentik a bélmozgásunkat, ily módon a salakanyagok rövidebb ideig tartózkodnak a bélrendszerben. A bővített nyers étrendbe a párolt főzelékek, és/vagy a gabonatermékek is beleférnek – ezt akár öt napig is tarthatjuk.  A böjt után fokozatosan térjük vissza a bőségesebb étkezésre, ami lehetőleg igazodjon az egészséges táplálkozási ajánlások irányelveihez. Enélkül az évente egyszer, esetleg kétszer tartott böjt hatástalan és értelmetlen.

Tévhitek a böjtről:

Nagyon fontos kiemelni, hogy a böjt nem egyenlő sem a koplalással, sem pedig a fogyókúrával. Nem az a célja, hogy a „nem evés” által leadjuk a felesleges kilókat, hanem, hogy megszabaduljunk a testünkben levő méreganyagoktól!

tisztító kúra

SAVAS/BÁZISOS TESTÁPOLÁS

Az ember 9 hónapon át fejlődik az anyaméhben, a 8,5 pH értékű, bázikus magzatvízben. A csecsemők bőre születéskor bázikus kémhatású. Az ember soha többet nem lesz olyan egészséges és jó illatú, mint születéskor. A mai felnőtt ember bőre részt vesz a szervezet savas hulladékának kiválasztásában. Az ember bőrének pH értéke 6 és 5 között van, az elsavasodott bőrünknek pedig kiemelten fontos a helyes ápolása. Sajnos napjainkban egyáltalán nem nézzük meg, hogy kedvenc krémünk milyen pH értékű. Csupán akkor vesszük észre, ha baj van, amikor a bőrünk ki van száradva krémezés után is. A bőrünk (beleértve a fejbőrünket is) mindennapi ápolása sosem kéne elmaradjon, amire az egyik legjobb módszer a bázikus testápolás.

A bázikus testápolás önzsírozásra ösztönzi a faggyúmirigyeket, és 8-8,85 pH értékével elűzi a gombákat és baktériumokat, ezek ugyanis csak savas – vagyis 6-4 pH értékű – közegben élnek meg.

Bázikus testápolás helyesen:

Nagyon el tudja lazítani az embert egy forró fürdő! Miért ne lehetne ötvözni a kellemest a hasznossal, és a relaxálás alatt megszabadulni a felesleges savaktól? A bázikus fürdővizek általában 37-41 C fokosak, és először érdemes csak 30 percig áztatni magunkat. Szórhatunk a vízbe bázikus fürdősót is, ami megemeli a víz pH értékét. Maximum 1-2 órán át érdemes egy-egy bázikus fürdést végezni. Fürdés után pedig nem érdemes a megszokott testápolókhoz nyúlni, mert azokkal csak visszahozzuk a savasságot. Sokkal célravezetőbb a kemikáliák és mesterséges testápolók helyett a rendszeres bázikus fürdők/lábfürdők alkalmazása, amikkel a bőr természetes önzsírosító folyamatát indítjuk be.

tisztító kúra

SZAUNA

A szaunázás nem csak télen esik jól az embernek, és nem csak úgy gondolhatunk rá, mint egy kellemes wellness szolgáltatásra, hanem szervezetünk egészségére is nagyon pozitív hatással van. A szaunázás valójában sokkterápia, hiszen a forró légfürdő és az ezt követő jeges vizes merülés igencsak próbára teszi szervezetünk alkalmazkodóképességét és ezáltal aktivizálja szervezetünk egyes funkcióit. A meleg levegő felrázza az immunrendszerünket, élénkül a vérkeringésünk és elkezdünk izzadni is. A sok pozitív hatás mellett a hő hatására erősödik szervezetünk öngyógyító képessége is, főleg azért, mert szervezetben endorfin termelődik, amely csökkenti a stressz káros hatásait, javítja a közérzetet, így jobban fogunk aludni is. Emellett az izzadtsággal együtt számos méreganyag is távozik a testünkből. A nagy forróság után, a jeges fürdő először nagyon kellemetlen lehet, viszont az erek kitágulása, majd összehúzódása kondicionálja a keringést, regenerálja az ereket, az egész szervezetet, rugalmassá teszi a kötőszövetet, feszesíti, és fiatalítja a bőrt. Ha tehetjük, járjunk rendszeresen szaunázni, de figyeljünk oda néhány dologra!

Helyes szaunázás:

Nagyon fontos mielőtt szaunázni mész, hogy időben étkezz! Ha éhes vagy, akkor a benti nagy meleg hatására leesik a vércukorszinted és rosszul lehetsz. Ha közvetlenül előtte étkezel, akkor a szervezeted az élelem megemésztésére fordít nagy energiát, és a szauna csak még jobban megterheli a szervezetedet, így hamarabb elfáradsz. Az az ideális, ha a szeánsz előtt 1-1,5 órával étkezel.

Igyál sokat, de nem mindegy, hogy mikor! Fontos, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékot fogyaszd, de semmiképpen se a szaunázás előtt igyál, sőt, közben sem ajánlott, mert a meleg környezet hatására a vér besűrűsödik. A szaunázás után elfogyasztott szénsavmentes ásványvíz ellenben lehetővé teszi, hogy a szervezet vízháztartása helyreálljon, és a dehidratáció elkerülhető legyen.

Higiénia mindenekelőtt! Mielőtt szaunázni mész, mindenképpen zuhanyozz le, még akkor is, ha a medencében voltál előtte! Ne használj fürdőruhát szaunázás közben, mert a textilben található bacilusok számára a meleg ideális környezet. Használj tiszta szauna lepedőt – véletlenül se az edzőteremben használt törülközőt vidd magaddal.

Tévhitek a szaunázásról:

 Sokan attól félnek, hogy a szaunázás hatására kialakulhatnak vérnyomás problémák vagy szív- és érrendszeri betegségek is. Holott, a szaunázás nem növeli a hirtelen szívhalál kockázatát. A stabil állapotú, gyógyszeresen megfelelően kezelt koszorúér betegek, fokozott körültekintéssel, de szaunázhatnak. Számukra is kerülni kell azonban a hirtelen, hideg fürdő által történő lehűlést! A magas vérnyomással rendelkező betegek – egészséges társaikhoz hasonlóan -, szintén jól tolerálják a szaunázást, hasonló keringés-élettani változások figyelhetőek meg eseteikben is. Egy megfigyelés szerint a három hónapon keresztül folytatott rendszeres szaunázás kedvező hatással bírt a magas vérnyomásra, mintegy 15 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés, és 10 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomás értéket.

tisztító kúra

ROTÁCIÓS DIÉTA

A rotáció váltogatást jelent. Az ételek váltogatása azért fontos, hogy ne keletkezhessenek rejtett élelmiszer-allergiák és –összeférhetetlenségek. Kutatásokban megfigyelték, hogy a krónikus panaszok, de bizonyos hízás is, bizonyos élelmiszerek – többnyire a naponta fogyasztottak – összeférhetetlenségével függhet össze. Ha az immunrendszer reagál az élelmiszerre, akkor a test vészjeleket küld, amit sokszor nem veszünk észre, vagy nem fordítunk rá kellő figyelmet. A rotációs diéta az a típusú tisztító kúra, amely négynapos ritmusban váltogatja az élelmiszereket, és így kiszűri az összeférhetetlenségeket. A szervezet egyrészt legalább egy hónapig  nem kerül kapcsolatba a számára elviselhetetlen élelmiszerrel, így ki tudja pihenni magát, másrészt pedig nem keletkezik újabb összeférhetetlenség, mivel az egymással rokon tápanyagokat teljesen kiválasztotta, mielőtt újra ugyanazt az ételt kapja. Ezzel elkerülhető az élelmiszer-allergia nagyobb koncentrációja.

GYÜMÖLCS-NAPOK

Az időnként beiktatott gyümölcsnapoknak sok előnyük van. A gyümölcsnap végezhető különféle gyümölcsökkel, de egyfajtával is. Tapasztalataink szerint erre a legmegfelelőbb az a hazai gyümölcs, amelyik éppen érik. De a szőlő- és déligyümölcskúrák is számításba jöhetnek. Természetesen ügyelni kell arra, hogy a gyümölcs jó minőségű, természetes és tiszta környezetben termett legyen, elvégre tisztító kúra végzése a célunk, azaz méregtelenítés. A szőlőkúráról tudományos kutatás azt állapította meg, hogy jó védelmet jelent a szívinfarktussal szemben, sőt még a ráknál is kedvező hatást tudott elérni.

A gyümölcsök magas káliumtartalma vízhajtó hatású, ami a vízvisszatartásra hajlamosak számára előnyös. Heti gyakorisággal is tarthatunk gyümölcsnapokat, és egyéb böjtöknél is érdemes előnyben részesíteni ezt a módszert. A böjt legnagyobb értéke, hogy átkapcsolja a szervezetet önellátásra, amihez egy nap nem elég, vagy legalábbis csak akkor, ha már hosszú évek óta rendszeresen tartunk hosszabb böjtöket. A gyümölcsnapok azonban segíthetnek megkönnyebbülni és kissé le is fogyni, bár a kiválasztott vizet a szervezet hamar pótolja.

tisztító kúra

ELMÉNK MEGTISZTÍTÁSA IS UGYANOLYAN FONTOS

Amellett, hogy testünknek szüksége van időről-időre a megtisztulása, fellélegzésre soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy elménket és lelkünket se hanyagoljuk el mivel ez is egy ugyanolyan tisztító kúra, mint a többi. Ahogy sokszor hallottad már bizonyára Te is, „ép testben ép lélek” és ezen érdemes elgondolkozni, hiszen nem ritka, hogy egy-egy betegség hátterében lelki okok vannak. Ahogyan szervezeted egészségére, étkezésre, testmozgásra odafigyelsz nagyon fontos, hogy minden nap jusson magadra legalább 15-20 perc „énidő”, ami alatt teljesen elvonulunk a világ elől és kikapcsoljuk agyunkat. Erre azért van rendszeresen szükség mert ezáltal megóvjuk a testünket a teljes kimerüléstől.

Mit tehetünk lelkünk egészségének érdekében?

Nagyon jó ötlet, hogy a napot kezdjük vagy zárjuk légzésgyakorlattal vagy meditációval, mert így tiszta elmével indulhatunk neki a napnak. Ha pedig este végezzük, akkor a nap során felgyűlt stressztől/negatív gondolatoktól szabadulhatunk meg.

Az ellazulásban a jóga is nagy segítségünkre lehet, mert amellett, hogy teljesen átmozgatja a testet, ellazítja lelkünket is az egész napos rohanás után.

ÖSSZESSÉGÉBEN

Nagyon fontos, hogy kívül belül odafigyeljünk magunkra. A külső ápoltság és jó kinézet mellett mindig szem előtt kell tartani az egészségünket és akár étkezéseinkkel, testmozgással és tisztító kúra segítségével karban kell tartanunk. Ezeknek az összessége segíthet a betegségek megelőzésében, erősíti a szervezetünk állóképességét, vagy akár már meglévő betegségekben is előidézhetnek javulást!

Szerző: Csalava Eszter

vegyszerek
vegyszerek


Érdekelnek a természetes hajápolási tippek szakembereinktől? Iratkozz fel hírlevelünkre!       Hírlevél feliratkozás