Száraz-érzékeny fejbőr, száraz korpa, psoriasis

Száraz fejbőr

Száraz, húzódó, hámló fejbőr kellemetlen érzetű és a korpaszerű fejbőr hámlás miatti látványa sem pozitív. A faggyúmirigyek nem megfelelő működése miatt léphet fel, ami komoly hajhulláshoz is vezethet. A fejbőr kúraszerű kezelésével a hajas fejbőr visszanyerheti rugalmasságát és hidratáltságát. A száraz fejbőr sok esetben a nem megfelelő tápanyag- és oxigénellátás okozta dehidratáció miatt alakul ki, illetve a nem megfelelő otthoni hajápolók használata miatt fokozódik. Már néhány oxigénterápiás kezelés után lényeges javulás tapasztalható.

Amikor a fejbőr elveszíti természetes nedvességtartamát, akkor a védőrétege sérül, ennek következtében a nem megfelelő, a fejbőrre nézve káros anyagok bekerülhetnek a bőr mélyebb rétegeibe, ezek kisebb gyulladásokat okozhatnak. 

Ezeknek a kisebb gyulladásoknak következtében a fejbőr irritált lesz és viszketni fog, pirosságot idézhet elő és feszülő érzést okozhat. 

A száraz fejbőr okozhat ekcémát, atópiás dermatitiszt, vagy pikkelysömört, ezek a betegségek már bőrgyógyászati vizsgálatot és segítséget is igényelnek. 

Száraz fejbőr tünetei

  • A száraz fejbőr húzódik, a hámláshoz és a korpásodáshoz hasonló tünetei vannak. Ez a fejbőrt kiszáradását jelenti és azt, hogy hidratálásra van szüksége.
  • A fejbőr húzódásán kívül a viszketés és az irritáció is a tünetek közé tartozik, de legfőbb tünete a töredezett, élettelen, fénytelen, vékonyszálú haj. Ennek az az oka, hogy a hajszálak nem jutnak hozzá a zsírhoz, ami az egészséges haj fényéért és külső hatásokkal szembeni védelméért is felel. 
  • A száraz fejbőr tünetei közé tartozik a gyakori fejbőr viszketés és vakarás. 
  • Fontos információ ha a fejbőrén/ haján sárga pikkelyeket talál akkor azt korpásodás vagy sebborrheás dermatitisz lehet az oka. 
  • Ha a fejbőrén pirosodó, hámló, ezüst szerű foltok találhatók, akkor annak az oka pikkelysömör is lehet. 

Pikkelysömör / psoriasis

Mindkét nemet érintő, rendkívül gyakori betegség, mely bármely életkorban – a gyerekkortól az idős korig – jelentkezhet, de leggyakrabban a pubertás kor körül észlelhetők az első tünetek. Jellegzetes megjelenési formáját az okozza, hogy a hámsejtek szaporodási és érési folyamata az egészséges 5-10-szeresére gyorsul fel, és ennek a következménye a tökéletlen elszarusodás. A túl gyorsan termelődő hámsejtek felhalmozódása miatt a bőrön gyulladt, irritált, sebes, fénylő, vörös foltok jelennek meg, melyeket, miután kiszáradnak, pikkelyesen hámló, fehéres réteg borít be. A hámló foltok – amelyek a test bármely részén előfordulhatnak, és erős viszketést okoznak – leggyakrabban a fejbőrön, a térden, a háton, a könyökön és a mellkason jelennek meg.

A fejbőrön, a homlok és a haj határán lévő elváltozás akár az egész fejbőrre is kiterjedhet.

A legújabb kutatások szerint kialakulásában fontos jelentősége van az öröklött hajlamnak, de a rendellenességet a stressz, hormonális változások vagy fertőzés is kiválthatja. Súlyosbíthatja a problémát baktérium vagy vírusfertőzés különböző gyógyszerek, májproblémák, de a fehérjeemésztés zavara is állhat a háttérben.

Nézd meg eredményeinket, kövess minket online:

facebook
instagram