MINDENMENTES KOZMETIKUMOK SZÁMODRA IS!

Napjainkban nagyon sokszor halljuk a fodrászunktól, édesanyánktól, vagy a barátnőnktől is azt, hogy gondoljuk meg mit teszünk a hajunkra, arcunkra és ha lehet kerüljünk el néhány összetevőt. Manapság az életünk egyre több területén hódít a mindenmentes kozmetikumok használata, de mik pontosan azok az anyagok, amelyek a „barátaink” és mik azok, amiket jobb elfelejteni?

SLS- és SLES összetevők…

Nagy valószínűséggel, ha az ember lánya meglátja ezeket a mozaik szavakat, nem igazán fogja érteni mit jelentenek, hacsak nem hozzáértő. Nem csoda hát, ha könnyebben átsiklik rajta a szemünk, és csak rálegyintünk, pedig korántsem veszélytelen kemikáliákat rejtenek a betűk. Egészen pontosan: nátrium-lauril-szulfát és nátrium-lauril-éter-szulfátot. Ezek lényegében tisztítószerek, amik zsíroldó funkcióval is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy hajunkról és fejbőrünkről is elszívják az egészséges faggyúmennyiséget ezzel irritációt okozva.

A haj alattomos ellensége, Szilikon?! 

Bizonyára mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy mikor hajmosás után belenézett a tükörbe vagy megtapogatta a haját gyönyörű, fényes és selymes volt. Emiatt tartják a szilikont a haj csendes gyilkosának, mert sokan úgy gondolják, ha kívülről egészségesnek látszik hajkoronájuk akkor az a belsőbb rétegekre is igaz. Ezzel ellentétben a valóságban csak a hajfelszíne simul ki, a szilikonréteg viszont megakadályozza a kellő nedvességmennyiség és a fontos tápanyagok bejutását a hajba.Tehát aki szilikontartalmú sampont/balzsamot használ, belekerül egy ördögi körbe mert minden egyes hajmosásnál egy plusz szilikonréteggel vonja be a haját, amit utána szinte lehetetlen kimosni.

Parabén para… 

Ha a mindenmentes kozmetikumok összetevőit vizsgáljuk, akkor a parabén általában vita tárgyává válik. Először érdemes tisztázni mit hívunk parabéneknek:Stabil, nem illékony vegyületek, színtelen vagy fehér kis kristályok. Általában szagtalanok, vagy csak nagyon enyhe szaguk van. Főbb funkciójuk a krémek, samponok tartósítása mellett az is, hogy megvédjék a fertőzésektől a használót. A kényes pontja a parabéneknek az, hogy felmerült a gyanú miszerint hozzájárulhatnak a rák kialakulásához. Ezt az állítást később megcáfolták azzal, hogy a kozmetikai termékekben lévő mennyiség (0,4%) nem okoz egészségügyi problémát.

Ha ilyen összetevőjű hajápolót nem ajánlott használni, milyet vegyek?

Azt szokták mondani, hogy azt tedd a hajadra és bőrödre, amit meg is ennél! Nagyon fontos, hogy a kemikáliák helyett, a konyhában is megtalálható összetevőkből készült termékeket válasszunk. Ilyenek például az aloe vera, az uborka, növényi olajok (ricinus, napraforgó, szőlőmag olaj stb…), amik természetes módon táplálják a hajunkat és fejbőrünket. Mi több, ezek már önmagukban mindenmentes kozmetikumok, hiszen jótékony hatásukat a testünkön, arcunkon és hajunkon is tapasztalhatjuk.

mindenmentes kozmetikumok

Érdemes tehát körültekintően választanunk a drogériák polcairól, és csak olyat vásárolnunk, ami megbízható forrásból érkezik olyan összetevőlistával, amit nem kell órákig böngészni, hogy megértsük. Ha te szeretnél 100%-ban természetes, vegán és környezetbarát termékre váltani hajad egészsége érdekében akkor érdemes megnézned a kedvenc termékeinket IDE kattintva!

Hogyha pedig nem csak egy-egy termékkel szeretnél kedveskedni hajadnak, hanem szeretnél hosszú egészséges hajkoronát, vagy bármi problémát orvosolnál akkor IDE kattintva megnézheted hajkezeléseinket.

Szerző: Csalava Eszter

zsíros haj
zsíros haj

Related Posts