Mindenmentes kozmetikumok számodra is II.

Bizonyára senki számára sem ismeretlenek, a következő anyagok nevei: Szilikon, parabén… Sokan úgy gondolják elég, ha arra figyelnek, hogy ez a két név ne szerepeljen a termékek összetevőinek listáján, azonban ez korántsem elég! Számos olyan anyag és összetevő van, ami hosszútávon elég káros lehet a hajunknak és fejbőrünknek. Cikkünkben kitérünk ezeknek a káros összetevőknek a nagy részére és megpróbálunk rávilágítani, hogy miért kerüljük őket, és miért válasszunk inkább mindenmentes kozmetikumokat.

Kőolajszármazékok…

Nem is gondolná az ember, hogy mennyi ismert és elismert márka él a kőolajfinomítás során felhasznált anyagok melléktermékeivel. Feltehetjük a kérdést, hogy de miért ezeket az anyagokat használják a kencék előállításához? A válasz egyszerű: ezek nagyon olcsó anyagok, sőt mi több „élettelen” olajok, amik valójában semmilyen hatással nincsenek a bőrönkre/hajunkra vagy hidratáltságukra. Több okból is érdemes őket messziről elkerülni: Egyrészt megakadályozzák, hogy a víz elpárologjon a bőrünkből, ami hosszútávon nagyon egészségtelen. Emellett pedig a kőolajszármazékok rettentően szennyezik a környezetünket is. Ha mindenmentes kozmetikumok után kutatunk mindenképpen ki kell zárni minden ilyen összetevőt.

(Az összetevő listában így keresd: Petrolatum, Paraffinum liquidum, Cera microcristallina stb.)

Polimérek…hogy mik?

Talán ilyen néven, hogy „polimér” kevesebben ismerik ezt az anyagot, ami hétköznapi néven műanyag. Rengeteg sminktermékben, haj- és bőrápoló termékben megtalálhatjuk, ha beleolvasunk az összetevők listájába.

Hasonlóan viselkedik, mint a szilikon. Selymes puhaságot és táplált érzést tapasztalunk a használata után, azonban ez csak a külcsín. Hosszútávon ezek az anyagok-, nem hidratálnak, sőt! Már az előállításhoz olyan kémiai, vegyi módszereket alkalmaznak, amelyek mérgező gázokat bocsájtanak ki, ezek pedig károsak mind a Földre mind pedig ránk emberekre nézve is.

(Az összetevő listában így keresd: PEG, PPG, -cellulose, crosspolymer, stb.)

mindenmentes-kozmetikumok

Szintetikus illatanyagok

Tegyük a szívünkre a kezünket. Valószínűleg mindannyian beleestünk már abba a hibába, hogy az illat alapján választottunk ki valamilyen terméket. Természetesen ez parfüm vásárlásnál teljesen rendben van, azonban, ha egy haj- vagy bőrápoló terméket készülünk megvásárolni akkor érdemes elgondolkodni, hogy elsőszámú szempont e az illat…

Hogy miért rossz, ha egy termékben túl sok a szintetikus illatanyag? Ezek az összetevők nagyon durva bőrirritációt idézhetnek elő. Nem véletlen tehát, hogy a babáknak, illetve érzékenybőrűeknek szánt termékekben csak minimális vagy – legtöbb esetben – semmilyen illatanyag sincs, ezek az igazi mindenmentes kozmetikumok!

Azonban arra is fel kell hívjuk a figyelmed, hogy a 100%-ban natúr termékek összetevőlistájában a parfüm megnevezés kizárólag természetes illatanyagokat jelöl, így nem kell attól tartanod, hogy ezek a termékek az illatanyagok  miatt irritációt okozhatnak.

(Az összetevők listájában így keresd: fragrance, parfum)

mindenmentes kozmetikumok

Szintetikus színezőanyagok

A színezőanyagok jelentik bizonyos szempontból a kakukktojást. Ezeknek nagy része ugyanis nem káros a szervezetünket tekintve, azonban néhányukról azt feltételezik a tudósok, hogy rákkeltő- emellett pedig hormonháztartást megzavaró hatásúak is lehetnek. Emiatt nem teljesen sorolhatóak a mindenmentes kozmetikumok kategóriájába. A szépségiparban azonban nem ismeretlen az sem, hogy természetes vagy állati eredetű színezőanyagokat használjanak. Ilyen anyag például a kárminvörös összetevő, amit sok piros rúzs színezéséhez használnak.

(Az összetevők listájában így keresd: elég nehéz felismerni őket, mivel CI betűk jelzik őket, sőt a betűket még 5 számjegy is követi.)

mindenmentes kozmetikumok

Érdemes tehát törekedni arra, hogy szépségápolásunk során ne csak a külsőségekre vagy a rövidtávú hatásokra és megoldásokra fektessünk hangsúlyt, hanem a környezetre és szervezetünkre gyakorolt- hosszútávú hatásaira. Legyünk a jövőben figyelmesebbek és ne sajnáljuk az időt arra, hogy átböngésszük az összetevőlistáját a megvásárolni kívánt terméknek. Hogyha szeretnél még több káros anyagról olvasni és tájékozódni, érdemes elolvasnod cikkünk első részét, ahol a Szilikon, parabént és sls anyagokat tárgyaljuk.

Szerző: Csalava Eszter

természetes hajápolás
természetes hajápolás