kemikáliák

#Kihívás2 – Kemikáliák okozta bőrbetegségek

A 365 napos kihívás során fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy ne csak szervezetünket tisztítsuk meg a méreganyagoktól hanem az otthonunkat is. Nem is gondolnánk mennyi felesleges vegyszert, kemikáliát viszünk be nap mint nap a testünkbe. Érdemes alaposan átnézni a mindennapi használati tárgyainkat és elgondolkozni, hogy egészségesebb és természetes alternatívára cseréljük őket. Legyen szó mosogatószerről, samponról, sminkekről, hajápoló termékekről, élelmiszerekről – mindenből van ma már környezettudatos és egészséges változat, így ne féljünk attól, hogy valamiről le kellene mondanunk!

Miért olyan fontos, hogy vegyszermentes otthonra és vegyianyagmentes kozmetikumok használatára törekedjünk? Számos megbetegedés és bőrbetegség hátterében kétségkívül a vegyszerek állnak, amelyek nap mint nap körülvesznek minket, legyen szó a tisztítószerekről, kozmetikumokról vagy a külső tényezőkről, mint amilyen a légszennyezettség. Emellett a hajhullás és a különféle fejbőrproblémák leggyakoribb okozói is szintén a kemikáliák. Blogunkban olyan bőrbetegségek tüneteiről olvashatsz, amelyeket a kemikáliák elkerülésével csökkenthetsz vagy éppenséggel meg is előzhetsz! 

BŐRPROBLÉMÁK

Bőrünk a testünkben végbemenő folyamatok, betegségek tükre. Sokkal többet elárul egészségi állapotunkról, mint gondolnánk pedig testünk a bőrünkön keresztül látható tünetekkel üzen, ha baj van! Semmi esetre sem szabad félvállról venni, egy-egy gyanús foltot, kiütést vagy elváltozást. A baj forrása pedig gyakran az életmódunkban keresendő.

Bőrünk olyan, mint egy barométer: belső állapotunkat tükrözi 

A hatékony bőrápolás nem korlátozódik kizárólag a külső ápolásra. Ha valóban szép és problémamentes bőrt szeretnénk, elsősorban belülről kell gondoskodnunk róla. A bőrápolásban természetesen megvan a maga szerepe a különféle kozmetikumoknak, gyógykészítményeknek, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy belülről is tápláljuk a bőrt és csökkentsük a rizikófaktorokat a kemikáliák kizárásával. Ha alaposabban szemügyre vesszük a különféle bőrbetegségek kialakulásának okait és tüneteit, rögtön látjuk, hogy ezekért általában az immunrendszerünk a felelős. Fontos, hogy folyamatosan erősítsük immunrendszerünket, hiszen így szervezetünket megkíméljük számos betegségtől, amelybe a legkülönfélébb bőrbetegségek is beletartoznak.

OXIDÁCIÓS FOLYAMATOK

Ha egy fáról lehullott almát hagyunk a földön heverni a napsütésben, hamarosan megaszalódik és megbarnul. Bőrünk a hullott almával ellentétben folyamatosan táplálékhoz jut belülről, persze csak akkor, ha helyesen étkezünk – a nap és a levegő ugyanakkor megteszi a maga káros hatását. A bőr testünk külső védőrétege, így folyamatosan ki van téve különféle vegyi anyagoknak és környezeti hatásoknak: a levegőben található szennyeződéseknek, dohányfüstnek, klórnak, hőmérséklet-ingadozásnak, a nap ibolyán túli sugarainak. Mindez befolyásolja bőrünk egészségét és külsejét.

Mi károsítja valójában a bőrt?

A szabad gyökök – oxidánsok – állnak szervezetünk oxidációs folyamatainak hátterében. Ilyen oxidánsok találhatóak a légszennyeződésben, zsírban, olajban, sült ételekben, finomított olajokban, napfényben, sőt a szervezet saját energiatermelő folyamatai során is ilyenek keletkeznek, amikor oxigént égetünk. Az oxidánsok felelősek az általános öregedési folyamatokon kívül számos betegségért is. Fontos tehát, hogy kerüljük az oxidánsokat! Számos külső tényező – mint a kipufogógáz, ipari légszennyezés, sugárzás – szinte elkerülhetetlen, azonban a dohányzásról, az étkezési szokásainkról, alkohol fogyasztásról, vegyszerek használatáról mi magunk hozunk döntést.

Mi történik, ha nem védjük bőrünket? 

Bőrbetegségek, bőrérzékenység, intolerancia, allergiás tünetek hátterében a nem megfelelően ápolt, gondozott bőr, az oxidációnak való kitettség és a kemikáliákban gazdag környezetünk a felelős. De nézzük, melyek is azok a bőrbetegségek, amiket odafigyeléssel könnyedén elkerülhetünk; és amelyek jelzik számunkra, hogy érdemes elgondolkoznunk az életmódváltáson.

bőrbetegségek

AKUT BŐRBETEGSÉGEK

Akut bőrbetegségek például a szájon jelentkező herpesz, a tenyéren és talpon megjelenő szemölcsök, a hajhullás, a kisebb hólyagok (például amikor megégetjük a kezünket) és vízhólyagok, a haj benövés, a napégés, a kidörzsölődés, a fekélyek, a bőr megvastagodása, az üszkösödés, valamint a fehér foltok és csíkok a körmökön.

Ezek gyógyszerrel, kenőcsökkel általában jól kezelhetőek, sőt a problémák egy részéhez még csak kezelés sem kell, ugyanis a tünetek idővel maguktól elmúlnak. Ide lehet még sorolni a viszketést, a bőr alatt észlelhető kisebb csomókat, a csalánkiütéseket, a tetvességet, a rühességet és a pikkelyes bőrt is. Attól függetlenül, hogy ezeknek a problémáknak a lefolyása elég gyors, ha visszatérően tapasztaljuk valamelyiket akkor érdemes konzultálni egy orvossal és alaposabb kivizsgálást végeztetni.

bőrbetegségek

CSALÁNKIÜTÉS

A csalánfolt a bőr középső rétegében, az irhában keletkező vizenyő, kialakulását leggyakrabban a hisztamin nevű anyag felszabadulása okozza. A bőrben számos inger kiválthatja a hisztamin kiáramlását a hízósejtekből; felszabadulása allergiás reakciókövetkezmény is lehet. A kiváltó allergének gyakran gyógyszerek, élelmiszerek, konzerválószerek, baktériumok fehérjéi, bélférgek. A baktériumok néha rejtett gócokban lappanganak a szervezetben, és anélkül, hogy panaszt okoznának mintegy “allergén-raktárként” működnek. A csalánfoltok gyorsan, néhány perc alatt alakulnak ki, kínzóan viszketnek, különösen a hajlatokban. Jellemző, hogy éjszaka a panaszok fokozódnak. Ha valamilyen elfogyasztott étel váltja ki a panaszokat, gyakran kíséri hányás, hasmenés.

ALLERGIÁK (bőrproblémák formájában jelentkezve)

Az allergia a szervezet téves immunválasza. Olyan anyag, molekula ellen védekezik, mely a szervezetre ártalmatlan és egészséges emberekben semmilyen tünetet nem okoz. Jellemző tünetek között szerepelhetnek kiütések, foltok megjelenése a bőr felszínén, hányás, hasmenés, légszomj, nehézlégzés és súlyosabb esetben akár úgynevezett anafilaxiás sokk is. Ahány allergia, annyi féle tünet fordulhat elő, de semmiképpen nem szabad legyinteni rájuk, ugyanis hosszútávon a nem kezelt allergia nagyon megnehezítheti a mindennapi életünket.

EKCÉMA

Csecsemőkorban gyakran jelentkezhetnek ekcémás tünetek, mint a később megjelenő allergia előfutára. Az atópiás ekcéma olyan visszatérő és idült lefolyású gyakori betegség, amely veleszületett allergiás hajlamból fejlődik ki. Az ekcémás bőrtünetek az ételallergiával társulva egyaránt megjelenhetnek.

Ekcémás tünet esetén a bőr eleinte kipirosodik, viszket, apró hólyagok alakulnak ki rajta, majd a vakarás következtében apró sebek, pörkök, illetve hámlás jelenik meg. Az ekcémának számos kiváltó oka lehet, melyeket két nagy csoportra oszthatunk: Az exogén ekcémákat külső, többnyire környezeti hatások okozzák. A bőrre kívülről rákerülő exogén allergének az arra fogékony embereken bőrgyulladást váltanak ki. Ilyenek lehetnek pl. növényi (porok, pollenek) és állati eredetű anyagok (szőrök), különböző vegyszerek, fémek stb.

INTOLERANCIÁK

Az ételintolerancia – szemben az ételallergiával – nem az immunrendszer gyors válasza az élelmiszerre. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek az ételallergia tüneteivel. Sokszor nehéz különbséget tenni közöttük. A leggyakoribb étel-intolerancia a laktóz-intolerancia. Laktóz található a tejben és számos mindennapi táplálékunkban. Tünetek: hányinger gyomorfájdalom felfújódás, puffadás hányás gyomorégés hasmenés fejfájás idegesség, ingerlékenység. Az étel-intolerancia hátterében igen sok tényező szerepelhet. Számos intoleranciánál – pl. a laktóz-érzékenységnél – az adott ételt (laktózt) lebontó enzim hiányzik az illető szervezetéből. Ekkor a lebontatlan anyagot legtöbbször a vastagbélben élő normális bélflóra baktériumai bontják le. Ez pedig gáztermelődéshez, elégtelen folyadékfelszíváshoz, következményes hasmenéshez, felfúvódáshoz vezet. Igen gyakori, hogy ételekhez mesterségesen hozzáadott adalékanyagokat nem szeret a bélrendszerünk. Ezek lehetnek glutamátok, színezékanyagok, tartósítószerek stb.

ÉTELINTOLERANCIA

  • Lassú kialakulás: órákkal-napokkal az étel elfogyasztása után.
  • A reakció általában a leggyakrabban fogyasztott ételeknél fordul elő.
  • Krónikus betegségek erősen kötődhetnek ételintoleranciához.
  • A test bármely szervét vagy szövetét érintheti.
  • Vizsgálat nélkül nehéz kimutatni.

ÉTELALLERGIA

  • Gyors kialakulás: percekkel- órákkal az étel elfogyasztása után.
  • A reakciók viszonylag ritkák fogyasztott ételeknél jelentkeznek.
  • Akut reakció: általában gyors és heves lefolyású.
  • Általában a légutakat, bőrt és emésztést érinti.
  • Tünetei gyorsan megjelennek az allergén étel fogyasztását követően.

REZISZTENCIÁK

Antibiotikum-ellenállás (vagy -rezisztencia)

 Ez a baktériumok azon tulajdonsága, hogy az antibiotikumok károsító hatására nem vagy csak kevéssé érzékenyek. Egyes mikrobákra sosem voltak hatással a különféle antibiotikumok (természetes vagy elsődleges ellenállás), míg más baktériumok a természetes kiválasztódás következtében válnak ellenállóvá a gyógyszerekkel szemben (szerzett vagy másodlagos ellenállás).

Inzulin rezisztencia

Napjainkban egyre többen küzdenek ezzel a betegséggel, ami ha nincs időben kivizsgálva és kezelve akkor súlyos következményei lehetnek. A probléma oka az, hogy a sejtek inzulinreceptorai nem jól alakulnak ki, illetve nem működnek megfelelően. Ennek hátterében genetikai hajlam is meghúzódhat, az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét mindenképpen növeli, ha családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegség. Emellett a mozgásszegény életmód és gyors éttermi koszt is emeli a kockázatot. Ugyancsak fokozhatja a veszélyt az, ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin-ellátottsága.
Növelhetik a probléma megjelenésének esélyét a különböző gyomor- és bélrendszeri, emésztőszervi problémák, a pajzsmirigy-alul működés, a tejcukor- és a gluténérzékenység, azaz minden olyan tényező, amely kapcsolatba kerülhet a szénhidrát-anyagcserével, és amely többlet terhet róhat a sejtműködésre, a sejtek receptoraira. A legegyszerűbb védekezés a megelőzés: sportoljunk rendszeresen, fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, és ne feledkezzünk meg évente legalább egyszer elmenni egy átfogó általános kivizsgálásra, vérvételre, amelyek segítségével minden lappangó betegségre fény derülhet.

FEJBŐRPROBLÉMÁK

Sokan nem is gondolnák, hogy a leggyakoribb fejbőr problémákat saját maguknak okozzák, ez pedig nem más, mint a rossz sampon alkalmazásából következő gondok kialakulása: Ha nem megfelelő sampont alkalmazunk, figyelmeztető jelzés lehet a viszkető, irritált fejbőr, a hámlás vagy a túlzott faggyútermelés. Emellett kiváltó ok lehet az időjárás is, hiszen a nedves fejbőr könnyedén megfázhat, ha hideg vagy szeles levegő éri, ugyanakkor a túlzott napfény is károsíthatja a hámsejteket. A fejbőr problémákat emellett vitaminhiány és stressz is okozhatja, de hormonális háttere vagy emésztőrendszeri okai is lehetnek.

Ugyanúgy mint a bőrbetegségek első tüneteinél, itt is érdemes minél hamarabb felkeresni a bőrgyógyászt és egyrészt felkutatni a probléma gyökerét másrészt együtt megoldást keresni a problémára! Számos ok állhat a fejbőrproblémák és a hajhullás hátterében, azonban szinte mindegyik a fejbőr hiányos vitamin-, oxigén- és ásványianyag ellátására, az immunrendszer nem megfelelő működésére nyúlik vissza. Erre a problémára azonban már van 100% természetes megoldás: az Oxygeni Hair 100%-ban kemikáliamentes, kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmazó otthoni hajápoló termékei a természet erejével lépnek fel a fejbőr, a haj és a hajvégek védelmében!

Hogyan kezelhetőek a tünetek?

A tünetek enyhítésének leghatékonyabb módja a kiváltó okok felkutatása, majd teljes kiiktatása az életünkből, amennyiben ez lehetséges. Nagyon fontos, hogy időt, energiát (vagy adott esetben pénzt) áldozzunk arra, hogy a tüneti és helyi kezeléseken túl a probléma gyökerét is felkutassuk. A különböző krémekkel, gyógyszerekkel való helyi kezelések célja, hogy csökkentsék gyulladásokat, valamint a felülfertőzést megelőzzék. Mielőtt mindenféle gyógyszert beszednénk és krémet magunkra kennénk járjunk utána, hogy nincs-e természetes és vegyszer mentes megoldás! Egy ártatlannak tűnő kiütés vagy folt is utalhat a komolyabb bőrbetegségek valamelyikére, így ha észreveszünk bőrünkön bármiféle elváltozást akkor mihamarabb forduljunk szakemberhez.

AZ EGÉSZSÉG KULCSA

Ahhoz, hogy megőrizzük bőrünk egészségét, és lassítsuk öregedését, úgy kell tekintenünk rá, mint élő, állandóan változó szervre. Ezért az érme egyik oldala az egészséges táplálkozás, a másik pedig a méregtelenítés, amiről már korábban ITT írtunk nektek. Ezenfelül pedig a folyamatos vitamin és ásványi anyag bevétel, illetve a kemikáliák kerülése minden téren.

Szerző: Csalava Eszter

vegyszerek
vegyszerek
szupertáplálékok
tisztító kúrák