Hajhullás

Hajhullás

A hajhullás a hajszálak életciklusának természetes velejárója. Az emberi hajszálak nap mint nap cserélődnek átlagosan napi 80-150 hajszálunk hullik ki. A haj növekedése és annak fázisai genetikai adottságoktól függően 2-6 év. Egyidőben a haj 90%-a van növekedési fázisban. Az emberekre jellemző a tavaszi és őszi hajváltás, ilyenkor 1-2 alkalommal kb. 3 héten keresztül a napi mennyiség kétszerese, háromszorosa cserélődik le.
A haj hossza és sűrűsége személyenként eltérő, a hajszálak életciklusa is típusonként változó. Mindenkinek nő a haja, mivel a hajtüszőben folyamatosan képződnek keratinsejtek, amik a hajszálak növekedéséért felelősek.

A hajhullás típusai

Diffúz alopecia (telogen effluvium)

A diffúz alopecia megnevezés gyűjtőfogalom, melybe több, különböző eredetű, telogén hajvesztéssel járó kórkép tartozik. Az egész fejbőrre kiterjedő hajhullás látható, kialakulásának sebessége főleg a telogén fázist elérő és kihulló hajszálak számától függ. A fejbőr általában reakciómentes, vagyis bőrkivörösödés, hámlás, viszketés vagy bőrsorvadás nincs. Ebbe a csoportba számos kórkép tartozik.

Jellemzője az egyenletes ritkulás, hajhullás, hajszálak elvékonyodása. Normál esetben a hajszálak nem növekszenek tovább és leválnak a hajtüszőről, haladnak a fejbőr felé és lehullanak. A diffúz alopecia esetén a hajszálak kétszeres mennyisége hullik ki. Fontos, hogy a hajhullást kiváltó tényezőt feltérképezzük pl.: pajzsmirigy betegség, súlyingadozás, vas- és cinkhiány. Ez az egyik leggyakrabban előforduló hajhullási betegség. Számos külső vagy belső tényező okozhatja a diffúz hajhullást, ami által a hajszemölcs és a matrixsejtek termelése szünetel, egyeseknek ez hosszabb, másoknak rövidebb ideig is tarthat ez az állapot.
Az oxigénterápia segít, hogy gyorsabban regenerálodjon a fejbőr és a hajhagymák, ezáltal a haj növekedési folyamata beindul és felgyorsul. 

Foltos hajhullás

A betegség tünetei a legtöbb esetben a hajas fejbőrön fordul elő, mindkét nemnél előfordulhat, bármelyik életszakaszban, nagyon gyakori betegség.
Tünetei, hogy a hajas fejbőrön kisebb foltokban több helyen kihullik a haj, a hajnak a sűrűsége azonban nem csökken. Előfordulhat, hogy azokon a területeken ahol nincs haj a kezdeti időszakban gyulladt és érzékeny a fejbőr, ezután kivilágosodik majd élettelen lesz a színe. A kopasz területek széleinél felkiáltójel alakú hajszálak jönnek létre, az adott területen a hajszálak fájdalommentesen kihúzhatók.

A haj ebben az esetben nem egyenesen ritkul hanem a hajas fejbőrön egy körülírt területen fordul elő a ritkulás. A hajtüszők ilyenkor nyugalmi állapotba kerülnek, aminek hatására a haj egyszerre elkezd kihullni. Ebben az esetben a hajszálak könnyedén, fájdalom nélkül húzhatóak ki. Egy idő után a folt megnagyobbodhat, vagy akár több folt is kialakulhat a fejbőrön és ezek idővel össze is olvadhatnak. A kialakuló foltok különböző méretűek és formájúak is lehetnek pl.: ovális, kerek stb. Az ilyen típusú hajhullásnál hegek nem alakulnak ki a fejbőrön. Ez a típusú betegség nem jár bőrgyulladással, viszketéssel vagy egyéb kellemetlen fájdalommal.
A foltos hajhullás teljesen kiszámíthatatlan, nem lehet tudni, hogy mennyi ideig tart a betegség lefolyása, az azonban biztos, hogy a jó indulatú hajhullások közé tartozik, tehát meg lehet tőle szabadulni. De mivel nem lehet tudni, hogy mennyi idő után kezd el a haj magától visszanőni a hétköznapi életet megnehezíti. Érdemes Oxigénterápiás kezelésekkel felvenni a harcot a betegség ellen.
A kopasz folt mentén a hajszálak vékonyulnak, egészségtelenek és a tövük sorvadt, ezért a hajszálak alakja egy felkiáltójelhez hasonlít. Előfordulhat, hogy ez a probléma magától megoldódik, de a legtöbb esetben ezek a foltok állandósulhatnak is, vagy átterjedhetnek a többi hajra vagy a test többi részére is. A másik kellemetlen tényező, hogy a hajhullás által kialakulhatnak olyan fejbőr betegségek, amelyek a fejbőr hegesedéséhez vagy sorvadásához vezethet. Ebben az esetben a szőrtüszők elpusztulnak így a kopaszság állandó marad. 

Férfias androgén hajhullás

A férfiak és nők körében is előfordulhat. A férfiaknál a második a nőknél a harmadik évtizedtől jelentkezik. A férfiaknál ez a fajta hajhullás a halántéknál, homloknál és a fejtetőn figyelhető  meg. A férfiaknál a korai megkopaszodás az esetek többségében a genetikai hajlam idézi elő. 

Az oxigénterápia segít, hogy a fejbőr fellélegezzen és ezáltal a hajhagymák regenerálódni tudnak.

hajhullás
hajhullás
hajhullás
hajhullás

Nézd meg oxigénterápiás eredményeinket, kövess minket: 

facebook
instagram