Étkezési trendek, irányelvek

Étkezési trendek, irányelvek- Ismerd meg a neked megfelelő táplálkozási irányelveket

Az elmúlt 15-20 évben egyre többet hallhattunk különböző diétákról, melyekkel a sztárok sanyargatják magukat, hogy tökéletes formában maradjanak. Sokan ki is próbáltuk őket és hamar rájöhettünk, ezek nem az átlag embernek valók. Az utóbbi időben viszont előtérbe helyeződtek olyan étkezési trendek, irányok, melyek az egészséges életmódot helyezik előtérbe az önsanyargatás helyett. Biztosan mind hallottatok már a vegán, ketogenik, vagy paleo étrendről, de vajon mik is ezek pontosan és melyiket érdemes kipróbálni?

Vegetáriánus étrend

Ez az étrend már régóta él a köztudatban, de a vegetáriánus életmódnak is rengeteg alkategóriája van. A vegetáriánus étrend növényi alapú, tehát a vegetáriánusok nem fogyasztanak semmilyen húst vagy halat. Sokan vallási megfontolásból választják ezt az életmódot, de rengetegen az állatok vagy a természet kizsákmányolása ellen küzdenek általa.

A vegetáriánus étrend alfajai

Lacto- ovo vegetáriánus életmód: Nem engedélyezi a húst, vagy halat. Engedélyezi a tejtermékeket és tojást

Ovo- vegetáriánus életmód: Nem engedélyezi a húst, halat, vagy tejtermékeket, de engedélyezi a tojást.

Pescetarian vegetáriánus életmód: Nem engedélyezi a húst, de engedélyezi a halat, tojást és tejtermékeket kis mennyiségben.

Vegán életmód: Nem engedélyez semmilyen nemű állati eredetű terméket, így húst, halat, tojást, tejterméket, vagy mézet.

Flexitariánus életmód: Alapvetően vegetáriánus életmód, de időnként engedélyezett a hús, vagy halfogyasztás.

Előnyei

A megfelelően kidolgozott vegetáriánus étkezési trend rengeteg pozitív hatással van az emberi szervezetre. Kutatások is alátámasztják, hogy a vegetáriánus emberek egészségesebbek, mint húsevő társaik, több értékes tápanyag, rost, C- és E- vitamin kerül a szervezetükbe.

Ez az életmód segíthet az egészséges súlytömeg csökkentésben is, így ezzel az életmóddal nem csak az egészségednek, de a fittségednek is jót tehetsz. Ezek mellett segíthet a megfelelő vércukor szint elérésében és segíti a szív egészségét is.

Hátrányai

Míg a megfelelően átgondolt vegetáriánus étrend rengeteg előnnyel jár, a nem megfelelő komoly egészségügyi kockázatokat vonhat maga után. A hús elhagyásával ugyanis rengeteg, az abban megtalálható vitamintól és ásványi anyagtól is elesünk, melyeket mindenképpen pótolnunk kell, hogy szervezetünk megfelelően működhessen.

A húsban és halban rengeteg protein, Omega-3 zsírsav, cink, vas található, míg a tejtermékekben és a tojásban kalcium, B- és D- vitamin van, melyekre szükségünk van. Ahhoz, hogy az életmódunk valóban egészséges legyen, ezeket az anyagokat pótolnunk kell!

étkezési trendek

Vegán étrend

A vegán étrend, vagy életmód a vegetáriánus egy szigorúbb fajtája, Az ezt az életmódot folytatók semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak, így, a hús és halfogyasztás mellett mellőzik a tejtermékeket, tojást, mézet és bármilyen nemű állati eredetű terméket. Sokan, akik vegetáriánus, vagy vegán étrendet követnek, a mindennapjaikba is átültetik ezt és igyekeznek az állati eredetű termékeket is kizárni az életükből, legyen az bőr ruházat, vagy kozmetikum.

A vegán étrend kifejezetten trendi lett az utóbbi években, melyet a különböző iparágak is igyekeznek kihasználni, rengeteg terméken láthatunk ma már “vegán” jelzést, sokszor olyanokon is, melyek korábban sem tartalmaztak állati származékokat.

Előnyei

A vegán étrendnek hasonló pozitív tulajdonságai vannak ez egészségre, mint a vegetáriánusnak, tehát szabályozhatod vele a testsúlyodat, rengeteg értékes tápanyagot, rostot és vitamint vihetsz be a szervezetedbe. Sokan úgy tartják, hogy ezzel az étrenddel több energiájuk van, mint mikor hússal is táplálkoztak.

Hátrányai

Szintén a vegetáriánus életmódhoz hasonlóan, ha nem megfelelően állítod össze vegán étrendedet, rengeteg fontos tápanyagtól eleshetsz, ami hosszú távon egészségkárosító hatású lehet. Fontos, hogy egy ilyen étrend kialakítása előtt minél jobban ismerd meg, mire van szüksége a szervezetednek és hogyan tudod ezeket egyszerűen megadni neki.

Az egyéni igényeknek megfelelő, egészséges táplálkozási irányelv megválasztása és betartása, az egészséges életmódra való átállás első mérföldköve lehet!

Ahhoz viszont, hogy elmondhasd magadról Te is egészséges életmódot folytatsz nem elég csak a táplálkozási szokásokra odafigyelni, mivel ennél egy sokkal összetettebb folyamatról van szó.

Régóta érlelődik benned a gondolat, hogy ideje lenne változtatni? Itt az ideje, hogy Te is egészséges életmódra válts! Ha úgy érzed jól jönne egy kis segítség, háttértudás, szakmai tanács, valamint egy inspiráló és motiváló csapat akik csak érted vannak, csatlakozz hozzánk, az Oxygeni Hair 365 napos kihívásához! Kattints a képre!

étkezési trendek

Paleo étrend

A paleo az étkezési trendek egy olyan formája, mely a múltba nyúlik vissza. Loren Cordain, az életmód kidolgozója azt tartja, hogy vadászó, gyűjtögető őseink táplálkozási szokásainkhoz kell visszatérnünk, mert ez van a DNS-ünkbe kódolva. De mit is jelent ez? A diéta követésével bátran ehetsz húsokat, halat, tengeri élőlényeket, zöldségeket, gyümölcsöket, viszont mellőznöd kell mindazokat, melyek a mezőgazdálkodás és ételfeldolgozás idejében kerültek étrendünkbe. Ilyenek a gabonafélék, tejtermékek, finomított cukor, finomított olajak és a feldolgozott ételek. Leegyszerűsítve úgy mondhatnánk, amit a természet ad, annak kell az étrendben megjelennie, így fontos, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket is idényükben fogyaszd.

Előnyei

Egyik legnagyobb előnye ennek az életmódnak talán az hogy kizárod az életedből, a feldolgozott cukrot, olajokat és ételeket, melyek rengeteg káros anyagot tartalmazhatnak és megterhelik a szervezetet. Ezeknek az elhagyásával nem csak az egészségi állapotod javulhat, de a fittséged is. Mivel a feldolgozott ételek jó része könnyen hizlalhat, így ezek nélkül fogyhatsz is.

Hátrányai

Ennek az étrendnek is meg lehetnek a hátrányai, ha nem elég változatos módon táplálkozol.

Mindenképpen figyelned kell a megfelelő mennyiségű szénhidrát és tápanyag bevitelre ahhoz, hogy valóban jó hatással lehessen egészségedre.

étkezési trendek

Keto étrend

A keto étrend már jobban hajaz a klasszikus diétákra, mert ezt általában azok választják, akik rövid úton szeretnének megszabadulni súlyfeleslegüktől. Az étrend lényege, hogy teljesen kizárd étkezésedből a szénhidrátokat és a proteint is minimálisra csökkentsd, Ezek mellett több zöldség és gyümölcs is tiltólistára kerül, részben cukortartalmuk miatt. A diéta lényege a szervezetünk manipulálása, illetve megfosztása az alapvető energia forrásától, így az ketozisba kerül és elkezd zsírt égetni, hogy energiához jusson. Ekkor ketonokat is előállít, melyek segítik az izmokat.

Előnyei

A keto étrend megfelelő diéta azok számára, akik relatív rövid idő alatt szeretnének megszabadulni néhány kiló súlyfeleslegtől. Segíthet ezen kívül a vérnyomás problémákon és a vércukor szintet is szabályozhatja.

Hátrányai

Bár a diétával rövid idő alatt lehet fogyni, a legtöbb esetben ezt hamar visszaszedik a kipróbálói, mivel az erősen korlátozó diéták sokak által nem fenntarthatóak hosszútávon. A korlátozó diéta sokaknál hiányokat okozhat a tápanyag bevitelben, ami az egészségre is kihathat, fejfájást, szédülést, vagy egyéb problémákat okozhat. Amennyiben ezt a diétát választod, mindenképpen érdemes dietetikussal, vagy orvosoddal konzultálni róla.

étkezési trendek

Mediterrán étrend

A mediterrán étrend abban tűnik ki a más, már felsorolt étkezési trendek közül, hogy ennél a diétánál nincsenek különösebb korlátozások. A diéta lényege, hogy étkezésed Görögország egy részének lakosságáéhoz igazítsd, amit a Kék zónának is hívnak, ahol az emberek élettartama a világon az egyik leghosszabb. Ehhez étrendednek teljes-kiőrlésű gabonákból, olíva olajból, zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből, diófélékből kell állnia napi szinten. Tejterméket és tojást heti pár alkalommal, míg halat és húst heti egy, vagy két alkalommal kellene fogyasztani.

Előnyei

Ennek az étkezési trendnek rengeteg pozitív hatása van egészségünkre. Kutatások is kimutatták, hogy csökkennek a szív-, és érrendszeri megbetegedések, hosszú távon segíti az agyi funkciókat és alapvetően javítja a közérzeted. Kis arányban segíthet fogyásba is, de ez az étrend alapvetően nem a súly csökkentésére lett összeállítva.

Hátrányai

Mivel nincsenek kötött korlátozások az étel mennyiségeket tekintve, egyeseknél rövidtávú súlygyarapodás is bekövetkezhet.

étkezési trendek

Ételérzékenységek

Manapság egyre többen küzdünk különböző ételérzékenységekkel, melyek miatt változtatnunk kell étrendünkön, ilyen például a laktóz, vagy a gluténérzékenység is. Ezek betartása szerencsére már egyre könnyebb, mert a különböző étkezési márkák egyre több, ezekhez az étrendekhez alternatívát adó ételt és italt készítenek, emellett már sok étterem is előre feltünteti étlapján, milyen allergén alapanyagokat tartalmaznak a fogásaik.

Az érzékenységek illetve az allergiás reakciók nem csak az étkezés tekintetében jelenthetnek problémát. A napi szinten használt kozmetikumaink szintén kiválthatják a bőrünkkel való érintkezés során ezeket a reakciókat. Nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy milyen anyagokat érdemes elkerülnünk tisztálkodás vagy a szépítkezés során, hogy megőrizzük egészségünket.

A felületi, sokszor egészségtelen megoldások helyett, az Oxygeni Hair termékcsalád a kemikáliamentes és természetes hatóanyagok mellett döntött. Ennek köszönhetően a fejbőrt mélyen táplálja, csökkenti az irritációt és a gyulladást is. Kozmetikumainkat érdemes megbízható forrásokból beszereznünk!

Kattints a képre és fedezd fel az Oxygeni Hair termékeket!

étkezési trendek

Mire figyelj oda egy étrend, vagy diéta kiválasztásakor

Nagyon fontos, hogy a diétát ne hóbortként fogd fel, hiszen a testedről és az egészségedről döntesz, mikor kiválasztasz egyet. Ezért fontos, hogy tájékozódj, mik az étrend kritériumai, mit kell minimalizálnod, vagy kiiktatnod a jelenlegi étrendedből és annak is utána kell járnod, hogy hogyan pótolhatod azokat a tápanyagokat, melyektől eleshetsz egy-egy étle elhagyásával. Fontos, hogy a saját testedre szabd az életmódot és megbocsájtó legyél magaddal. Ha tudod, hogy nem viseled jól a drasztikus változásokat az életedben, akkor válts étrendedben is lassabban, lépésenként. Ez abban is segít, hogy ne add fel pár hét után a diétát.

Nem érdemes ebben a kérdésben a közösségi médiában látottakra hagyatkozni, hiszen az ilyen tartalmak sokszor manipuláltak. Biztos mind láttunk már influencerek által ajánlott fogyasztó teákat, porokat és hasonlókat, de érdemes belegondolnod, hogy ezeket altalában olyan emberek reklámozzák, akik ezek nélkül a szerek nélkül érték el fitt alakjukat.

Légy tudatos az étkezési trendek alkalmazásakor

Az étkezési trendek bármelyikét is választod, az étrendedet tudatosan kell összeállítanod. Igyekezz minimalizálni a finomított cukrokat,  feldolgozott, vagy gyorséttermi ételeket, hiszen, követhetsz bármilyen diétát, ha ezeket nem zárod ki az életedből, a várt hatás elmaradhat. Próbáld a friss, feldolgozatlan ételeket választani és figyelj arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezeted.

étkezési trendek

Ha egészséges táplálkozásról beszélünk, a legnagyobb veszélyforrás az ételösszetevőkben valamint az adalékanyagokban rejlik. Ezek szolgálnak étkezésünk alapjául, részét képezik a mindennapjainknak. Ezek az “apróságnak” tűnő dolgok, hosszútávon ugyanakkor meghatározhatják az életminőséget is, éppen ezért több odafigyelést igényel. Törekedj a minőségi összetevők és ételek beszerzésére, megbízható forrásból.

Az Oxygeni Hair maximálisan szem előtt tartva ezeket a jelentős összefüggéseket, kiemelt minőségű hatóanyagait Svájcból és Olaszországból szerzi be, így garantálva a termékek minőségét és egészséges összetételét.

Tudj meg többet rólunk és elveinkről – kattints a képre!

Ne felejtsd el, étkezési trendek jönnek és mennek, neked kell megválasztanod azt az irányzatot, ami valóban segíti az egészségedet és amitől jól érezheted magad a bőrödben, hiszen csak így tudod hosszútávon fenntartani azt. Sokszor segíthet egy barátnőddel, vagy a pároddal belekezdeni egy diétába, mivel így bíztathatjátok egymást, de az első mindig a saját jó közérzeted legyen.

Tarts velünk az Oxygeni Hair életmód változtató kihívásunkban és szóljon a 2020 az egészségről!

Szerző: Marján Melinda

természetes hajápolás
természetes hajápolás


Érdekelnek a természetes hajápolási tippek szakembereinktől? Iratkozz fel hírlevelünkre!       Hírlevél feliratkozás