A jóga jótékony hatásai

A jóga jótékony hatásai

A jógát egyszerre mint a testmozgás egyik formáját és mint lelki megnyugvás eszközét szinte már senkinek sem kell bemutatni. Viszont kétféle ember és megközelítés létezik. Vannak olyanok, akik évek óta gyakorolják, az ászanák (joga pozíciók ) és különböző pránájámák (légző gyakorlatok) a mindennapi életük részévé váltak és esküsznek arra, hogy a jóga minden testi és lelki betegség megelőzője, illetve megszüntetője. A másik tábor pedig egyszerűen nem érzi magáénak ezt a fajta testmozgást. Az izgő-mozgók félnek attól, hogy egy óra alatt a lassú mozdulatok és a csend nem köti le őket eléggé.

A jóga már több mint 5000 éve jelen van, és eredetileg Indiában a jógát az elme megértésére és uralására találták ki, tehát nem tartalmazott testi gyakorlást, csakis az önvizsgálatból, meditációból és a különböző tapasztalatokon való elmélkedésből tevődött össze. Csak később jött létre a Hatha jóga, ami már a fizikai test egészségessé tételét tűzte ki célul.

Lelki világunk csodatevője

Az első és legfontosabb hatás szinte mindenki számára ismert, viszont a fontosságát nagyon kevesen ismerik fel, pedig a mai világban való boldogulást, a körülöttünk lévő stressz és más hirtelen ingerek elkerülését vagy megfelelő kezelését, a teljes boldogságot nemcsak a testi egészség megőrzésével, hanem a lelki egészség kialakításával, önmagunk megismerésével érhetjük el. Teljes odafigyelést és összpontosítást kíván meg, amint egyik asanából a másikba mozdulsz át. Ahogy megtanulsz újabb és újabb mozdulatokat és módszereket arra, hogyan reagálj a saját elmédre és testedre, az életed különböző szakaszai is szinte pontosan ezzel egy időben változáson mennek majd keresztül. Nemcsak a testeddel tudsz elérni több mindent, nemcsak maga a test lesz hajlékonyabb, hanem bizonyos értelemben az elméd is. Az élethez való hozzáállásod is megváltozik, az is egyfajta szükséges rugalmasságot nyer. Ahogy az életed részévé válik, meglátod, nemcsak a tested, hanem az egészséged, közérzeted, a magaddal és másokkal való viszonyod is megváltozik. Szerencsére ebben a pörgő világban egyre többen észreveszik, milyen fontos a mentális egészség ahhoz, hogy az élet akadályaival meg tudjunk küzdeni, s mivel a jóga tökéletes módszer a mentális és szellemi egészség fenntartásához, egyre népszerűbb a fiatalok és az idősebbek körében is egyaránt.

jóga jótékony hatásai

Szívünk egészsége

Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a jóga jó hatással van a szív egészségére. Az egyik ilyen tanulmányban pitvarfibrillációban (a leggyakoribb szívritmuszavar) szenvedő betegeken tesztelték ezt a jótékony hatást. A tanulmányban 3 hónapon át figyelték a résztvevők szívműködését, vérnyomását, pulzusát és az általános életminőségüket, mindezt egy hordozható EKG is segítette. Természetesen a résztvevők heti kétszer eljártak jógázni. A végeredmény meglepő, a résztvevők szívműködészavara a felére csökkent, az átlagos szívritmus is lecsökkent, végül pedig maguk is kevesebb szorongásról, rossz érzetről és depresszióról számoltak be.

Nemcsak a szívritmuszavarban szenvedőknek, hanem a magas vérnyomással rendelkezőknek is a jóga gyakorlása lehet az egyik megoldás. Megfigyelések szerint a jógázók körében nagyobb mértékű volt a vérnyomás csökkenésének aránya, mint azoké, akik egy személyre szabott étrend és testsúlytanácsadás-programban vettek részt. Egy másik ezt bizonyító tanulmányban hiperaktív gyermekeket vizsgáltak, akik bizonyíthatóan magas vérnyomással rendelkeztek. A gyerekek fele hatha jógát gyakorolt, míg a gyerekek másik fel zenei és művészeti foglalkozásokra járt három hónapon át. A tanulmány eredménye pedig az lett, hogy a jógázó gyerekeknek kimutathatóan javult az állapota a többiekhez képest.

jóga jótékony hatásai

Aki azt hiszi, hogy a súlyfelesleg nem csökkenthető jógával, az téved

Akik azt gondolják, hogy a jóga minden esetben lassú intenzitású, főleg meditációból és néhány egyszerűbb gyakorlatból áll, azok bizony nagyot tévednek. Ahogy szinte minden testmozgásnak a jógának is megannyi típusa létezik és mindegyiknek más és más jótékony hatása van. Mint minden gyakori mozgástól, ettől is javul a vérkeringés, a jóga beindítja a szervezet méregtelenítő funkcióit és serkenti a nyirokrendszer működését is. Harmonizálja a vegetatív idegrendszerünket és növeli a vitalitást. A súlycsökkenés eléréséhez 2 jógatípust ajánlanánk nektek. Az egyik az Ashtana jóga, ami sokak szerint a legnehezebb jógatípus, hiszen fizikailag is megterhelő és hatékonyan fejleszti az erőt és az állóképességet. A másik típus a sokak számára már ismerősen csengő forró jóga ( ilyen például a Bikram ) amelynek lényege, hogy egy gyakran 40 fokos teremben a meleg hatására fokozódnak a jóga méregtelenítő hatásai, hiszen többet izzadunk, ami által megszabadul a szervezetünk a káros anyagoktól, többet fogyhatunk és az izmaink is jobban megnyúlnak.

jóga jótékony hatásai

Az egyik legjobb természetes fájdalomcsillapító

Amellett, hogy kitűnő a mentális egészség eléréséhez, a súlycsökkenéshez és a szívbetegség, magas vérnyomás kezelésére, a jóga ennél még többet is jelent! A legújabb tanulmányok szerint a jóga fájdalomcsillapító és a rosszullét ellen is hatásos. A gyakorlatok minden gyógyszernél többet érnek, hiszen kihatnak egyaránt a testre, a lélekre és a szellemre is. Nagyon sokszor a hát- , derék- , és végtagfájdalmakat a rossz testtartás, és a mozgásszegény életmód váltja ki. Ez a típusú fájdalom sportolással általában megszüntethető. Kivéve, amikor a fájdalom olyan nagy, vagy egyes mozdulatoknál olyan intenzív, hogy a sportolást mint fájdalomcsillapító módszert azonnal ki is lehet zárni. Pont ilyenkor jön elő a jóga, ami lassú intenzitású mozdulatokkal, kíméletesen mozgatja át az egész testet, és az erősödő izomzat tehermentesíti az ízületeket, ami által megszűnik a fájdalom. A fájdalomcsillapítás ezen természetes módszere elsősorban a szervezet regenerálódásán keresztül éri el a fájdalom csökkenését és a probléma megszűnését.

A jóga mint az egyik leghatásosabb mozgásterápia nagyon sokféle fájdalom enyhítésére tökéletes, különösképpen a balesetekből vagy sérülésből eredő mozgásképesség, valamint ízületi gyulladások, hát- és gerincproblémák, illetve a szklerózis multiplex okozta izom-, ideg- és ízületi fájdalom kezelésére.

Young girls do yoga indoors

Női jóga

A fájdalomcsillapítás kapcsán rögtön eszünkbe is juthat, amikor egy hónapban egyszer irgalmatlanul görcsöl a hasunk, megpróbáljuk megkeresni a legerősebb fájdalomcsillapítót, pedig létezik egy tökéletes és természetes módszer a menstruációs panaszok kezelésére. Ez a női jóga, aminek az egyik hatása, hogy különböző jógapozíciók elősegítik a görcsök oldását, a méh ellazulását, gyengéd és egészséges megoldást kínálnak a kínzó panaszok leküzdéséhez.

A női jóga gyakorlatai az altestünk energetikai rendszerét állítják helyre, megerősítik a gát területét, a medence és a has izmait. Könnyen meg lehet tanulni különféle görcsoldó relaxációs technikákat és ciklust szabályozó gyakorlatokat. A női jóga gyakorlataival kiegyensúlyozható a hormonális működés, az idegrendszer és ezzel a változó érzelmek stabilitása, mindemellett pedig hozzásegít önmagunk megismeréséhez, elfogadásához, a női mivoltunk teljes megéléséhez. Ez a jógatípus erősen ajánlott szülés előtt és után is, merev csípőjű nőknek, nehéz fizikai munkát végzőknek vagy éppen profi sportolóknak, de igazából minden nő csakis jól jár vele, ha kipróbálja ezt a szuper jógatípust!

A jóga az egyik legtökéletesebb természetes mód arra, hogy testünk kívül-belül megújuljon. A testmozgás nemcsak izmaink szinten tartásához elengedhetetlen, de hajunk és fejbőrünk állapotára is rendkívül pozitív hatással van. Gyakran a hajhullás és számos fejbőrprobléma kialakulásának hátterében lelki tényezők lapulnak, amelyek gyógyításáról a jóga kedélyállapot-javító hatása is gondoskodik. Ezenfelül az Oxygeni Hair oxigénterápia is egyensúlyt teremt a test és lélek között azáltal, hogy javítja a haj- és fejbőrproblémák okozta kellemetlen közérzetet, és a kezelést végző hajgyógyász lelki állapotodra is kiemelt figyelmet fordít. Figyelj oda magadra, és tegyél jólétedért.

természetes hajápolás

Related Posts